Bericht

Let op! de eikenprocessierups is gesignaleerd.

Tijdens onze werkzaamheden hebben wij vandaag een kolonie van de eikenprocessierups gevonden in een flink aantal eiken langs de N232, Schipholweg. De exacte lokatie betreft net voorbij het kruispunt van de Cateringweg en de Schipholweg, schuin tegenover Hotel Ibis (richting Amstelveen).

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

De rupsen hebben wij ondertussen verwijderd maar losse brandharen in de omgeving kunnen nog een geruime tijd voor ongemak blijven zorgen zolang als dat het niet geregend heeft. Houdt hier daarom rekening mee als u hier in de buurt bent.

Mocht u zelf de eikenprocessierups aantreffen dan adviseren wij u om afstand te bewaren en uw waarneming meteen te melden bij  het servicepunt van de Provincie Noord Holland op 0800-0200600 of via het mailadres servicepunt@noord-holland.nl.  Geef daarbij duidelijk aan waar u rups heeft aangetroffen zodat wij zo snel mogelijk maatregelen kunnen treffen.

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op : https://www.oakie.info/